Cooltix logo

Timár Együttes - Timár Archívum

Tuesday, January 31, 2023, 06:00 PM - 10:00 PM
UTC+01:00, Central European Standard Time

Magyar Táncművészeti Egyetem

Columbus utca 87-89, 1145 Budapest

View map
Galga-vidék / A Mezőség és a Kis-Szamos völgye
Belépőjegy
HUF 3,200
sold out

A Timár Együttes Timár Sándor 90. születésnapja alkalmából indította útjára Timár Archívum című új műsorsorozatát, amelyben a Mester folklórkutató tevékenységét és az abból táplálkozó koreográfiai munkáját mutatja be tájegységekre lebontva, filmbejátszások kíséretében. A két félidős műsorban a Timár Archívum Galga-vidék és A Mezőség és a Kis-Szamos völgye című részét láthatja a közönség.

Az 1955-ben Martin Györggyel közösen indult, majd több más szakemberrel együtt is végzett Galga menti folklórkutató munka folyamatosan jelen volt Timár Sándor pályáján: Bag, Hévízgyörk, Kartal, Galgaguta, Zsámbok néptánc- és népzenekultúráját többször visszatérve kutatta, egy ideig a bagi hagyományőrző együttes munkáját is vezette. Első fennmaradt koreográfiája is e tájegység táncanyagából készült.

A filmbejátszásokban megszólalnak bagi hagyományőrzők, belepillanthatunk az archív felvételekbe, illetve munkatársak és tanítványok beszélnek Timár Sándor Galga-vidékhez kötődő kutató és művészi munkásságáról.

A találkozás a Mezőség és a környező folyóvölgyek néptánc- és népzenehagyományaival nemcsak Timár Sándor pályájának volt meghatározó eleme, hanem a táncházmozgalom indulásának és a színpadi néptánc újfolklorista szemléletű megújulásának is. A mezőségi dombok között megbúvó, az 1970-es években még viszonylag elzárt falvak hihetetlenül gazdag és archaikus folklóranyaga Timár Sándort is lenyűgözte: 1972-től kezdve - legtöbbször a kitűnő helyismerettel rendelkező barátja és munkatársa, Kallós Zoltán segítségével - több évtizeden keresztül járt vissza ide, több mint húsz településen készített hang- és filmfelvételeket. A műsor által ebbe a hatalmas anyagba csak bepillantást nyerhetünk, a számtalan mezőségi táncanyagra épülő Timár-koreográfiából pedig a legkorábbiakból válogattak a rendezők.

We use (triple chocolate) cookies to improve our service. Check out our cookie policy.